Wat is Hyperventilatie

Hyperventilatie is het sneller en/of dieper ademen dan noodzakelijk, resulterend in een sterk verlaagde kooldioxide concentratie in het bloed beneden het normale niveau.

Door dit verlaagde kooldioxide niveau kunnen er diverse symptomen zich voordoen zoals een verdoofd gevoel of tintelingen in handen, voeten en/of lippen, duiziligheid, hoofdpijn, licht in het hoofd zijn, pijn op de borst, spierpijn en soms flauwvallen. De symptomen zijn gevarieerd en worden doorgaans als erg onaangenaam ervaren, zo erg zelfs dat dagelijks functioneren een probleem kan zijn.

Oorzaken van Hyperventilatie

De meest voorkomende oorzaak van hyperventilatie is stress of angst, maar kan eveneens veroorzaakt worden door diverse longaandoeningen, overmatig koffiegebruik, hoofdletsel of bijvoorbeeld een hersenbloeding. Een andere oorzaak kan metabole acidose zijn waarbij het lichaam gaat hyperventileren om het zuurniveau van het bloed te verlagen.

Hoe werkt Hyperventilatie

De diepte en frequentie van het ademhalen worden geregeld door het ademcentrum om de niveau's van kooldioxide en zuurstof te reguleren. Hoe dit werkt is dat ademcentrum kijkt naar het niveau van kooldioxide in het bloed. Als dit niveau te hoog is dan neemt het ademcentrum aan dat er een laag niveau van zuurstof in het bloed aanwezig is en triggert een inademing. We ademen dan zuurstof in en bij het uitademen blazen we kooldioxide naar buiten. Het niveau van kooldioxide wordt hiermee weer lager en ondertussen gebruikt ons lichaam de nieuw ingeademde zuurstof om te verbranden. Ondertussen loopt het niveau van kooldioxide weer op in ons lichaam tot het niveau waarbij het ademcentrum wederom zit dat het te hoog is en neemt wederom aan dat het niveau van zuurstof daardoor te laag is en triggert weer een inademing. Dit proces gaat continue door.

Dieper of sneller ademen resulteerd in dat er meer kooldioxide uit het lichaam verdwijnt bij de uitademing. Tijdens sporten of intensief werken is dit nodig omdat het lichaam simpelweg meer zuurstof nodig heeft en dus ook meer kooldioxide produceert. Als het lichaam echter onnodig te veel kooldioxide verliest dan wordt de zuurgraad van het bloed te hoog en wordt het bloed alkalisch. De hoge zuurgraad van het bloed reduceert het niveau van het aanwezige calcium wat effect heeft op de zenuwen. Dit effect uit zich door een verdoofd gevoel en of tinteling in handen, voeten en/of lippen.

Wat is Chronische Hyperventilatie

Als het lichaam regelmatig hyperventileert en voor een langere periode, dan raakt het ademcentrum gewend aan de lage niveau's van kooldioxide en gaat langzaamaan dit verlaagde niveau als normaal accepteren. In dat geval spreekt men van chronische hyperventilatie. Een persoon die last heeft van chronische hyperventilatie heeft een constant oncomfortabel gevoel en heeft doorgaans een variatie aan symptomen. De symptomen kunnen erg ernstig aanvoelen en resulteren regelmatig in nog heviger hyperventileren dan het lichaam al deed. De eigenlijk oorzaak van hyperventilatie kan allang verdwenen zijn (angst, stress etc) maar het ademcentrum heeft zich aangepast om een lager kooldioxide niveau te hanteren.

Wat kan ik doen als ik symptomen heb

Als u denkt dat u last heeft van hyperventilatie of u heeft last van symptomen die daarop lijken, neem dan als eerste contact op met uw dokter. Hij of zij kan u dan onderzoeken en bepalen of u inderdaad last heeft van hyperventilatie of dat het wellicht iets anders is. Neem niet zomaar iets aan maar consulteer altijd uw dokter want uw gezondheid is daarvoor te belangrijk.

Wat moet ik doen als ik inderdaad hyperventilatie heb

Zoals uw dokter u waarschijnlijk ook zal vertellen moet u eerst achter de oorzaak zien te komen waardoor u bent gaan hyperventileren. Is de oorzaak stress of angst of bent u wellicht overspannen geraakt? Het is in ieder geval belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is zodat u daar wat aan kunt doen. Komt u daar zelf niet uit dan kan een bezoek aan een psycholoog of psychiater u daar wellicht bij helpen.

Het kan ook zo zijn dat de oorzaak bekend is maar niet meer relevant is. Ook dan kunt u nog steeds last hebben van chronische hyperventilatie omdat uw ademcentrum gewend is aan het lage kooldioxide niveau in uw bloed en dat ook hanteert. De therapie die wij bieden helpt u bij het hertrainen van uw ademcentrum zodat deze langzaamaan weer gaat wennen aan een hoger niveau van kooldioxide, met als resultaat dat de symptomen langzaamaan gaan verdwijnen.

Het is een goed idee om uw dokter op de hoogte te brengen van deze therapie en zijn of haar mening te vragen. Zoals met elke therapie is het raadzaam om altijd uw dokter te raadplegen alvorens u met een therapie begint.

Inloggen

Gebr.naam  
Wachtwoord  
Onthouden?
 

Problemen met inloggen?

 
 Wachtwoord vergeten?
 
 Registreer